Living in Clover: the Armagnac Region in the Gascogne (148/151)

The Gascogne is located in the North of the Pyrenees, between the Atlantic Ocean and the Mediterranean Sea. The Armagnac is the heart of this ancient farm land, the country of the most famous of the musketeers, D'Artagnan. Still today many things in the Armagnac region remind the people of this brave folk hero - even the people of the Gascogne. They love luxury, never shy from any fight and swear by true friendship between men - i.e., nothing less than modern musketeers. The cook Bernard is a good example: he spoils his friends with hearty meals from his kitchen like foie gras and black pudding from the legendary black pig. His friend Armin supplies the wine and the Armagnac, both absolutely necessary for any feast. Armagnac - this is the legendary hard liquor distilled of wine. It matures in an oak barrel between 15 up to 20 years and is a delicacy the production of which is an affair of honor for each and every winegrower in the Armagnac.

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Nördlich der Pyrenäen, zwischen Atlantik und Mittelmeer, liegt die Gascogne. Das Herzstück dieses alten Bauernlandes ist das Armagnac, das Land des bekanntesten aller Musketiere, d'Artagnan. Auch heute erinnert vieles im Armagnac-Gebiet an den draufgängerischen Volkshelden, selbst seine Einwohner, die Gascogner. Sie lieben den Überfluss, scheuen keinen Kampf und schwören auf echte Männerfreundschaften, moderne Musketiere eben. So zum Beispiel der Koch Bernard. Er verwöhnt seine Freunde mit Deftigem aus seiner Küche, Stopfleber und Blutwurst vom legendären schwarzen Schwein. Sein Freund Armin liefert den Wein und den Armagnac dazu. Beides darf bei keinem Gelage fehlen. Armagnac, das ist der legendäre Schnaps, der aus Wein gebrannt wird. Er reift 15 bis 20 Jahre im Eichenfass, eine Delikatesse, deren Herstellung Ehrensache für jeden Winzer im Armagnac ist.