Italy - Pistachios - Sicily's Green Diamonds (138/151)

Late September in Bronte - a little village at the foot of Mount Etna. Normally this is a sleepy little place, but today there is much hustle and bustle in the streets. The inhabitants are celebrating their green diamonds - allegedly the best pistachios in the world. As an aromatic natural product, the Brontese pistachios refine sweet and savoury food, and this without being salted or roasted beforehand. For generations more than half of the villagers have been making a living from pistachio cultivation. We accompany Sandro Faranda as he harvests his crop. It is impossible to use machines on the karst lava soil - thus the harvest is still purely manual labour. In Bronte more and more firms are specialising in the processing of the green diamonds. They are used in cakes, cheeses, salami and liqueurs. Strolling through the "Sagra del Pistacchio", the pistachio festival, we gain a first impression of the diversity of the products.

Ende September in Bronte - einem kleinen Örtchen am Fuße des Ätna. Wo es sonst eher verschlafen zugeht, sind alle auf den Beinen. Sie feiern ihre grünen Diamanten - die angeblich besten Pistazien der Welt. Als aromatisches Naturprodukt verfeinern die Bronteser Pistazien Süßes und Salziges und das ohne vorheriges Salzen oder Rösten. Mehr als die Hälfte der Dorfbewohner lebt bereits seit Generationen vom Pistazienanbau. Wir begleiten Sandro Faranda bei der Ernte. Auf dem karstigen Lavaboden ist der Einsatz von Maschinen unmöglich - so ist die Ernte noch immer reine Handarbeit. In Bronte spezialisieren sich immer mehr Betriebe auf die Verarbeitung der grünen Diamanten. Sie kommen in Kuchen, Käse, Salami oder Likör zum Einsatz. Beim Streifzug durch das Pistazienfest, die "Sagra del Pistacchio", bekommt man einen ersten Eindruck von der Vielfalt der Produkte.